Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

Cepen - Maaf, Ku Tak Sempurna.

Orang yang selama ini berkongsi kasih dengan kita. Dan kita berharap akan end up dengan dia dalam ikatan perkahwinan rupanya tidak. Dapat bayang tak macam mana rasa sakitnya hati? Tapi Allah itu Maha Adil. Dia uji kita dengan rasa sabar. Dia suruh kita nilai diri kita. Baik ke? Jahat ke? Semuanya takdir Allah. Jadi, bersabarlah dalam setiap dugaan kerana hadiahnya sungguh manis.
--------
"Wafiy. You perasan tak? Dah bertahun kita kawan. Indeed, dah bertunang dah pun. Bila kita nak kahwin? Papa, mama, asyik tanya je pasal kita. I dah mati akal nak jawab apa." Aku menyedut baki minuman yang tinggal separuh di dalam gelas.
"Eli, kan i dah cakap tak nak bahas masalah macam ni lagi. I tak ready lagi. Tolong jangan paksa i Eli." Pandangan mata Wafiy menikam ke arahku.
"I bukan sengaja nak ungkit, tapi you pun tahukan mama dengan papa i macam mana? I bukan memaksa tapi i sendiri pun tertanya tanya. Until when kita nak macam ni? Tengoklah kawan kawan kita. Semua yang seba…

Novel - Ustaz Cool, I Love You! 2

(Asfar Khasfi)
Semua orang punya kenangan silam tersendiri. Aku juga mempunyai kenangan silam. Kenangan silam yang aku tak mungkin lupa. Tetapi setiap yang berlaku ada hikmahnya. Tidak kira kenangan itu pahit atau manis, kenangan tetap akan menjadi kenangan. Biarkan ia menjadi memori dan tersemat di dalam hati.


"Abang, jom makan. Bonda tunggu kita." Laungan dan ketukan Isha di balik pintu menyentakkan lamunanku.
"I'm coming!" Aku berjalan menuju ke pintu. Saat aku membuka pintu, mahu gugur jantung melihat Isha dengan topeng hantunya. "Subhanallah, Ishaaa! Buat terkejut abang je. Buka topeng tu sekarang. Adoila kurang asam jawa punya adik. Selamat abang tak ada sakit jantung. Hampeh budak ni. Dah jom turun."
Isha hanya tersengih. Ingat comel la tu sengih macam kera kat situ. Selamatla adik perempuan. Ni kalau Amin dah kena smackdown dah. Isha adik yang tersayang. Melihat perangai Isha teringatkan aku pada kenangan lama. Sungguh perangai mereka mirip. Tapi…